Založ si blog

„K“ ako kresťanské…?

Krátko pred voľbami sa čítal v kostoloch pastiersky list. Nekonkretizoval, ale pripomínal, aké hodnoty má uprednostniť kresťan pri voľbách do parlamentu národnej rady. Kresťania počúvali. Tí pozornejší chápali, ktorá strana je podľa tohto listu prijateľná, a s ktorou by svoju voľbu nemali vôbec spájať.
List mnohých pohoršil, mnohým bol ľahostajný, ale mnohí kresťania ho považovali za usmernenie, ktorému sa vzoprieť je rovné hriechu. A strana, ktorej sa list najviac týkal, lebo má v názve to zaväzujúce „K“ – kresťanská, sa síce od aktívnej účasti na liste dištancovala, ale proti tejto iniciatíve kňazov nemala žiadne výhrady. S posolstvom listu súhlasila.
Je po voľbách. Pravicové strany vytvárajú koalíciu. KDH sa spája aj so stranou SaS, ktorá propaguje presne tie hodnoty, ktoré sa v pastierskom liste spomínali ako neprijateľné, citujem: „Kresťania nemôžu voliť hnutia a strany, ktoré ohrozujú dôležité hodnoty v spoločnosti a podkopávajú spoločné dobro. Do tejto oblasti patria také nezdravé iniciatívy ako homosexuálne a lesbické zväzky, propagácia potratov, vylúčenie náboženstva zo vzdelávacieho a výchovného procesu, atď.“ A veriaci, ktorí boli poslušní a slová z pastierskeho listu brali ako záväzok a svoje logické krédo, zostali v nemom úžase. Oni nemôžu voliť hnutia a strany, ktoré šliapu po základných kresťanských princípoch, ale kresťanská strana si môže (z)voliť takúto stranu ako koaličného partnera?
V nedeľu v diskusnej relácii v STV pán Hrušovský prehlásil, že v KDH sú jednotní a nevie o žiadnom nesúhlase, ani o žiadnom pnutí medzi svojimi poslancami v súvislosti s vytváraním pravicovej koalície aj so stranou, ktorá je na opačnom póle ich pôsobenia, so stranou SaS. Naozaj nevie o ničom? Poslušná voličská väčšina súhlasí, alebo je úplne mlčiaca? Nevie vyjadriť svoj názor? Je táto skupina ľudí naozaj tak nízko, že funkcionári, ani členovia strany, ju ne(vy)počujú? Je naozaj taká zanedbateľná? Či strana nevznikla preto, aby hájila záujmy svojich voličov, ktorí prejavili omnoho viac pevných kresťanských zásad, ako je ona sama schopná? Moc oslepuje?
Neobstojí ani tvrdenie predstaviteľov pravicových strán, že túto novovytvárajúcu sa koalíciu, toto spojenie strán, si vybrali voliči, ktorí zvolili zmenu, a oni plnia ich vôľu. Náš volebný systém neumožňuje voliť koalície. Voliči volili len jednotlivé strany.
Som presvedčená, že v KDH o pohoršení a nesúhlase ľudí vedia. Písali sa petície… Nedošli? A kňazi? Sú teraz apolitickí a tichí? Ale pred voľbami boli zatiahnutí do rozširovania politických názorov. Koho? Biskupov? Tí list podpísali. Teda oni teraz mlčia?
Pravicová koalícia sa spája a rokuje. Antificovský fanatizmus zmietol kresťanské zásady zo stola. Čo je v tvorbe novej koalície jednotné a stmeľujúce, je nenávisť a boj proti fenoménu Smeru a jeho predstaviteľov. Ale tu sa zabúda, že to je pre Slovensko príliš málo. Nová vláda bude musieť okresať svoje zásadné vyhlásenia o tom, čo všetko po Ficovi zmení, lebo v mnohých jeho krokoch bude musieť pokračovať. Kandidáti na vládnutie to vedia. Stojí to teda za to, spájať strany na dvoch rôznych póloch, pričom obe strácajú svoju tvár?
A sú kresťania naozaj nemí a bez názoru? Je ťažko nájsť portál, alebo diskusiu, ktorá by to ticho slobodne narušila. Lebo i keď sa diskutuje v jednom elektronickom kresťanskom časopise o tejto téme, je to len prezentácia (bezplatná?) vyhrotených antificovských názorov. Preto to slovo – slobodne. Tam totiž slobodu zväzujú zaslepené tvrdenia v štýle, veď keď to so SaS nepôjde, KDH môže z vlády vystúpiť, alebo – v dnešnej dobe spolok kresťanov s liberálmi je ten najlepší spôsob, ako udržať kresťanstvo vo verejnom priestranstve. Tieto názory sú výsmechom a ponížením tisícok občanov, pre ktorých je viera a kresťanstvo spôsobom života.
Takže je „K“ v názve strany naozaj znakom kresťanstva? Aha, takmer sme už všetci zabudli, písmeno „K“ má v názve má ešte jedna strana – SDKÚ. Ale tam je to „K“ už len zo zvyku a málokto ho s kresťanstvom naozaj spája. Čaká nás to i v KDH?

Výzva pre Zuzanu Wienk

26.08.2012

Zuzana Wienk cez médiá odkazuje Hedvige: „Prepáč. Veľmi ma mrzí, že musíš žiť v tejto krajine, veľmi ma mrzí, že si musela za šesť rokov podstúpiť to, čo si podstúpila a že pre teba bol celý život zmenený a poznačený a je to niečo, čo sa už nedá napraviť.“ Akým právom Zuzana Wienk haní moju krajinu, môj domov? Ako to myslí tým výrazom- [...]

Spanilá jazda v modrom

11.06.2012

Policajt: – Dobrý deň, prosím vodiča tohto modrého autíčka, aby vystúpil. Z autíčka vystúpi mohutná postava v župane: – Dobrý deň, ja som vodič. Nedávno ma ním zvolili…, som Pavol F. veľký Prvý v župane, Predseda i Poslanec. Policajt: – Ale, ale, neprekáža vám ten župan v riadení vozidla? Pavol F. veľký Prvý v župane: – Pán policajt, [...]

Chceme čistú Gorilu

16.02.2012

Gorila chce viac diskutovať s občanmi. Včera to zahájila STV. Diskusná relácia s predstaviteľmi Gorily sa zmenila na predvolebnú politickú diskusiu zúčastnených predstaviteľov politických strán. Občas to bol ring v zmysle „Kto viac naloží Kaliňákovi“. Najaktívnejšia bola redaktorka STV, ktorá našťastie nesedela tak blízko pri Kaliňákovi, aby ho mohla fyzicky [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 49340x
Priemerná čítanosť článkov: 3289x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy