Založ si blog

Som politológ. No a?

   Obrys vlády a jej programu – tak lákavo znel názov Témy dňa na Ta3. Programové tézy rodiacej sa pravicovej koalície sú už známe. Táto Téma dňa sa nedá nevidieť! Potrvdilo sa!

   V úvode relácie bol brífing pani Radičovej a pána Figeľa, ktorí ešte viac vyburcovali záujem divákov o nastolenú tému. Novinárom na otázky totiž odpovedali transparentne a otvorene v štýle Sulíkovho: Učím sa odpovedať novinárom tak, aby som nič nepovedal. Vidno, že pán Figeľ (nemalo by tu byť dlhé í ?) sa už učiť nemusí. Jeho odpoveď, že KDH má záujem „o primeraný diel zodpovednosti, ktorý je vyvážený a férový“, ma svojou konkrétnosťou a vypovedacou hodnotou takmer dorazil.

   Nevadí. V štúdiu Ta3 síce nesedel nik z aktérov programových téz, bol tam však, predpokladám, že na danú tému dobre pripravený,  politológ. Otázka moderátora bola trefná a jednoznačná. Pýtal sa na názor, aký povolebný vývoj donesú výsledky parlamentných volieb na Slovensku.

   Politológ sa rozhovoril. Pravicové vládychtivé novorodeniatko, ktoré sa ešte len učí hovoriť, nechal na pokoji, aby ho, v jeho rodiacich sa chvíľach, náhodou nestresoval hodnotením programových téz. Takže na otázku povolebného vývoja sme sa dozvedeli, ako v Českej republike odstupujú vedenia strán, ktoré nedosiahli želaný výsledok. Aké je to „nehorázne, že strana SNS ďalej funguje“, keď sa zachránila len 7 stotinami hlasov. A aká „katastrofálna je strana, ktorá zakladala štát“, pokračoval ďalej na účet HZDS. Zároveň si kládol otázku, čo na to –  tí malí jednoduchí ľudia na dedinkách, jej členovia. Oslovil i ľavicových intelektuálov. Nešlo mu do hlavy, že sú spokojní s tým, že strana Smer „ totálne stratila volebný potencionál“ na čele s lídrom kanibalom. To, že voľby smeráci vyhrali, je pre jeho túžbu po rúbaní hláv zanedbateľná maličkosť. V rámci úplnosti informácii nezabudol pochváliť SMK za príkladné, síce kongresom nepotvrdené, odstupovanie.

   Redaktor nesmelo zabojoval za vyváženosť upozornením, že predsa i SDKÚ a KDH nezískali želaný počet hlasov. Na to mu politológ odvetil, že to máme nechať do druhého balíka.

   Táto relácia bola ale fakt dobrá. Redaktor sa nedal. Napätie graduje. Znovu vyzval politológa, aby sa predsa len vyjadril k stranám KDH a SDKÚ. Prehrali, i oni prehrali, rozrečnil sa zápalisto politológ. Nenaplnili sľub.

   Pri týchto stranách však už nevolal po odstúpení volebných lídrov. Asi preto, lebo tvrdil, že len pravicové strany v celej Európe vedia, ako na krízu. Nebudeme si predsa bojovníkov proti kríze odvolávať. V tomto prípade je zrejme kvantita dôležitejšia ako kvalita.

   Nuž čo na záver? Fenomén dnešnej doby – politológ! Znie to hrdo a neohrozene. Ak médiám sily nestačia, dotvára na želanie verejnú mienku.  Nie všetci politológovia sú rovnakí, nechcem ich prácu celkom dehonestovať. Ale médiá si len zriedka zaplatia  ústny prejav nie celkom loajálnych, alebo osvedčených, politológov. Snáď treba doplniť slová Jána Figeľa, keď v povolebnej noci v centrále KDH ďakoval médiám, ktoré podľa neho poslali Fica do opozície (reportáž denníka Sme). Zabudol poďakovať politológom. I tí boli súčasťou volebnej kampane pravicových strán. Platenou?

Výzva pre Zuzanu Wienk

26.08.2012

Zuzana Wienk cez médiá odkazuje Hedvige: „Prepáč. Veľmi ma mrzí, že musíš žiť v tejto krajine, veľmi ma mrzí, že si musela za šesť rokov podstúpiť to, čo si podstúpila a že pre teba bol celý život zmenený a poznačený a je to niečo, čo sa už nedá napraviť.“ Akým právom Zuzana Wienk haní moju krajinu, môj domov? Ako to myslí tým výrazom- [...]

Spanilá jazda v modrom

11.06.2012

Policajt: – Dobrý deň, prosím vodiča tohto modrého autíčka, aby vystúpil. Z autíčka vystúpi mohutná postava v župane: – Dobrý deň, ja som vodič. Nedávno ma ním zvolili…, som Pavol F. veľký Prvý v župane, Predseda i Poslanec. Policajt: – Ale, ale, neprekáža vám ten župan v riadení vozidla? Pavol F. veľký Prvý v župane: – Pán policajt, [...]

Chceme čistú Gorilu

16.02.2012

Gorila chce viac diskutovať s občanmi. Včera to zahájila STV. Diskusná relácia s predstaviteľmi Gorily sa zmenila na predvolebnú politickú diskusiu zúčastnených predstaviteľov politických strán. Občas to bol ring v zmysle „Kto viac naloží Kaliňákovi“. Najaktívnejšia bola redaktorka STV, ktorá našťastie nesedela tak blízko pri Kaliňákovi, aby ho mohla fyzicky [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 49254x
Priemerná čítanosť článkov: 3284x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy